16. april arrangeres det helseaften med humor og helse for voksne over 60 år på Oppdal turisthotell.

- Bakgrunnen for denne dagen er at vi har sett at folk ønsker mer kunnskap om hvordan de skal ivareta helsen sin på best mulig måte og da tenkte vi at det ville være lurt å arrangere slik aften som dette, sier demenssykepleier Jarbjørg Gunnes til Opdalingen.

Vigdis Thun, fagleder folkehelse i Oppdal kommune, forteller at det hele handler om eldrebølgen nå kommer.

- Denne aldersgruppa er en stor ressurs for Oppdal. Hovedmålet med kvelden er å komme i dialog med de over 60 år for å høre hvordan de tenker at Oppdal kan legge til rette for et eldrevennlig samfunn. Vi ønsker å øke bevisstheten rundt  å ta helsevennlige valg. Vi vet at en aktiv alderdom er helsevennlig, sier Thun.

- Vi må se mulighetene i stedet for begrensningene. Vi skal ta i mot bølgen og se ressursen som kommer, sier Ingvild Vikan, leder for rehabiliteringstjenesten i Oppdal kommune.

Helseaften med fokus på helse og humor

Til denne kvelden har de også invitert lag og frivillige organisasjoner.

- Bakgrunnen for det er at det å engasjere seg i lag eller å være med i et lag eller forening er helse i seg selv. Frivillig sektor kan bistå utrolig mye i forhold til denne aldersgruppa. De kommer for å presentere seg denne kvelden og gi oss et innblikk i hva som finnes i Oppdal av lag og organisasjoner, sier Thun.

- I tillegg er ensomhet et veldig stort felt som vi må forebygge. Ensomhet er et stort tema vi må holde varmt hele tiden og i den forbindelse er frivillige lag og organisasjoner viktige. Hva trenger vi for å hindre ensomhet og hvordan kan vi utvikle den sosiale møteplassen og ressursen til folk, sier hun.

Gunnes sier at det er viktig at de i den aktuelle aldersgruppa selv får komme med innspill og være med på å forme hvordan de vil ha det.

I tillegg til lag og foreninger, kommer også treningssentrene for å presentere sine ting. Fagfolk vil også ta turen for å fortelle om sine tjenestetilbud til aldersgruppa.

- Vi ønsker også å få inn litt humor om temaet denne kvelden, så vi har invitert Trond Heggdal til å komme å underholde for oss. Han er en kjent humorist i bygda og det blir spennende å se hvordan han velger å belyse eldresituasjonen i Oppdal, sier de.

Det hele skal foregår på turisthotellet, som for mange er et sted de har mye minner fra.

- Det vil blant annet bli servering av suppe og det er fokus på det sosiale og samtalen rundt bordet, sier Gunnes.

- Det handler om å tenke 20 år fram i tid

Thun påpeker at det hele handler om å tenke 20 år fram i tid.

- Det er nok kanskje mange 60-åringer som vil tenke at dette ikke er noe for dem. Men det er det, for det hele handler om hvordan du vil ha det de neste årene. Fra 60 år og framover så handler det om å ta gode valg som gjør at man har det best mulig, både fysisk, psykisk og sosialt, sier hun.

Dette handler ikke bare om fysisk akitvitet, men også om psykisk helse.

- Ensomhet er noe mange eldre kjenner på og hvordan kan man ta gode valg for å unngå dette? Vi har derfor invitert  frivillige lag og organisasjoner og virksomheter som tilbyr aktiviteter til aldersgruppa, sier de.

- De som er ferdige med arbeidslivet sitter med mye erfaringer og de har fortsatt mye å bidra med. Det er veldig viktig at de skal få lov til å fortsette å være med å bidra selv om de har gått ut av arbeidslivet. Det finnes mange arenaer de kan være med på, sier hun.

Håper på årlig gjentakelse

Både Thun, Gunnes og Vikan håper dette blir et årlig arrangement.

- Vi er ute etter dialogen og finne ut hva folk ønsker å vite mer om, som for eksempel velferdsteknologien, sier de.

De påpeker at det er viktig å ta i bruk teknologien på et tidlig tidspunkt.

- Det er viktig slik at man skal kunne å bruke det når man blir eldre og at man blir vant til det. Å komme tidlig inn i velferdsteknologien er viktig, sier Thun.

- Hvordan kommer dere til å jobbe videre etter denne aftenen?

- Vi kommer til å sette i gang en tankevirksomhet etter møtet. Vi kommer også til å følge opp de innspillene som kommer og jobbe videre med dem, sier de.