Freser opp nye sykkelstier

Stadig dukker det opp nye sykkelstier rundt om i Oppdal. Det kan man takke en gjeng sykkelgale folk for.

Her er syklist Nicklas Fastegård godt i gang med å frese opp ny sykkelsti ved Raudhovden.   Foto: Privat

Sport

Stisykling er blitt ekstremt populært i Oppdal de siste årene. Fra bratte fjell og lier sykler de ivrigste ned i full fart. Stadig kommer det til nye sykkelstier rundt om.

Denne uken var en kompisgjeng på seks samlet for å lage en ny sti ved Raudhovden og ned mot Grøtsetra. På tre timer ble det frest opp i overkant av 500 meter med sti.

– Vi tar utgangspunkt i en gammel sti som ligger der fra før. Det er snakk om minimale inngrep i naturen, forteller Terje Strypet Nylende, som er medlem i Oppdal Sykkelklubb og jobber ved VPG.

Finnes rundt 70 stier

Planen er at sykkelstien skal stå ferdig til terrengsykkelrittet Enduro i slutten av august.

– Vi håper å få den ferdig til den tid. Det er bare snakk om et par dugnadskvelder til, sier Strypet Nylende, som vil tippe at det finnes rundt 70 stier å sykle på i Oppdal og omegn i dag.

Noe av arbeidet med å få frem stiene blir gjort for hånd, men ved hjelp av en jordfreser går alt fortere.

– Det er ganske tungt arbeid. Skulle vi gravd alt for hånd ville vi aldri blitt ferdig, forteller syklisten, og legger til at alt de gjør er avklart med grunneiere.

- Har vært kontroversielt

For det er ikke alle som er glad for at folk tar i bruk sykkelen på fjellet.

– Det har vært litt kontroversielt, men at sykling ødelegger naturen er opphausset. Jeg er en av dem som sykler mest i Oppdal, og har aldri møtt folk som er sure. Som regel hilser de og smiler, sier Strypet Nylende.

Oppdalingen legger til at alle som tar i bruk stiene til sykling må være forsiktig.

– Husk at det kan dukke opp både dyr og turgåere på stiene. Vi har litt høyere hastighet enn de som går, forteller Strypet Nylende.

Mye av arbeidet med sykkelstiene blir også gjort for hånd. Inngrepene i naturen er ifølge Terje Strypet Nylende minimale.   Foto: Privat