En trofast tjener, med over 300 seriekamper i toppdivisjonen, ser frem til å tilbringe mer tid med familien.

Etter overgangen fra Rosenborg, har rennbyggen Vegard Skjerve (30) opparbeidet seg legendestatus i FK Haugesund. Skjerve har for lengst passert 300 kamper for tippeligaklubben, og har dermed bare Tor Arne Andreassen foran seg på adelskalenderen. Andreassen har lagt støvlene på hylla, men en fortsatt aktiv Skjerve vil likevel aldri passere sin tidligere lagkamerat på den eksklusive listen.

Vegard har nemlig takket nei til ny kontrakt, og selv om han fortsatt er ønsket og kontraktsforslaget er langt bedre enn den han har, er det uaktuelt å ta en ny sesong i klubben han har tjent siden 2009.

– Jeg så ikke for meg en slik karriere da jeg kom hit, men nå er det på tide å forlate Haugesund. Jeg har vært her i 11 år, så hvis jeg skal finne på noe annet, må det skje nå, sier han til Opdalingen.

Tåler ikke ny skade

At det i det hele tatt er blitt så mange år innen toppfotballen, må nesten karakteriseres som et medisinsk under. Ikke mindre enn sju ganger er han kneoperert for meniskskader.

–Jeg har hørt om spillere som har måttet gi seg etter én operasjon. Jeg har vært heldig, men jeg har også fått beskjed av legen om at neste gang er det uansett over hvis jeg må opereres på nytt, sier spilleren som ifølge statistikken aldri sitter på benken fra start, og kun er blitt byttet ut i én kamp de siste fire årene.

Han er altså en av de mest betrodde spillerne på laget, og er kjent for aldri å spille en dårlig kamp. En god karakteristikk av fotballproffen fra Skjervgrenda på Stamnan, er derfor; traust, solid og en man kan stole på.

Apropos dårlig kamp, selv trekker han frem et oppgjør han helst vil glemme for sin egen del. Selv om akkurat det ble et vendepunkt for både han selv og klubben.

–Vi hadde en dårlig start på sesongen i 2011, og jeg sto for tre tabber i oppgjøret mot Stabæk. I den påfølgende kampen mot Rosenborg vant vi 1–0 på Lerkendal, og det på selveste 16. mai. Da snudde det, sier han smilende.

Ranheim ikke aktuelt

Allerede det første året etter opprykket fra nest øverste nivå, det som den gang het Adecco-ligaen, havnet FK Haugesund på 5. plass i Eliteserien, og med en slik start ble valget enkelt for Vegard. Siden har verken han eller klubben sett seg tilbake.

–Det ble ikke noe problem å skrive ny kontrakt etter den sesongen. Ingrid fikk seg etter hvert jobb og et nettverk i Haugesund, og vi har trivdes i byen. Men nå har vi godt av en forandring, så da får vi bare se hva det blir til, sier tobarnsfaren.

FK Haugesund er liksom aldri blitt helt aksepterte som et topplag i norsk fotball, dette til tross for at de har spilt sammenhengende i Tippeligaen siden 2010, og der tredjeplassen fra 2013 og cupfinalen fra 2007 er lagets beste prestasjon. Så langt.

–De såkalte ekspertene har ikke oversikt over hva vi driver med i Haugesund, og vi nevnes sjelden. Om vi slår Rosenborg er fokuset på hvor dårlige de er, ikke hvor gode vi er, sier han.

Eventyret med FK Haugesund synger på siste verset, men det betyr ikke at Vegard helt har slått fra seg tanken om å avslutte karrieren i en annen norsk toppklubb. Det betyr heller ikke at han går ut og falbyr seg selv.

–Det må i tilfelle komme et tilbud fra en klubb som er minst på Haugesunds nivå, og der jeg får spilletid. Ranheim har bedt om en prat, men det er noe jeg finner helt uinteressant og derfor har takket nei til. Ranheim er semiprofesjonelle, og spill der vil bety at jeg må bruke enda mer tid på kombinasjonen jobb og fotball, forklarer han.

Moderklubben Rennebu har selvsagt også kontrakten liggende stand by, men heller ikke her kan det forventes at Skjerve signerer.

–Jeg er glad i å fiske, og neste år skal jeg ta jegerprøven. I helgene vil jeg nok heller dyrke friluftsliv og tilbringe tid sammen med familien, enn å reise rundt på kamper på lavere nivå, sier han der han rusler rundt på arenaen han ikke har spilt på siden han var en guttunge.

Kort ferie

En vanlig dag i FK Haugesund består av felles frokost med påfølgende trening. Det starter gjerne med en dose styrketrening, før spillerne går ut på feltet.

–Det er stadig blitt lengre økter, men vi er likevel ferdige sånn rundt klokka to om ettermiddagen. Det blir også mye reising til og fra kamper, men akkurat det går i grunnen helt fint. Det negative er at det blir så lite tid til ungene i helgene, sier han.

I den relativt korte sommerferien i hjembygda, er familie og venner blitt prioritert. Det er både blitt tid til en forsinket, men lystig 30-års feiring ved Orklas bredder, og badeliv ved Buvatnet.

Fotballproffens ferie strekker seg i dette tilfelle ikke lengre enn ti dager, så når du leser dette, er slaraffenlivet i Rennebu igjen byttet ut med bylivet i Haugesund.

–Nå starter oppkjøringen til høstsesongen, og vi skal blant annet spille treningskamp mot Brann i slutten av juli, før serien starter opp igjen i august, sier Vegard.

Vil ha metall

FK Haugesund ligger på 5. plass i Tippeligaen, og Vegard håper på en verdig avslutning på oppholdet på Haugalandet, nå når han går i gang med siste økta i Rogalandsklubben.

–Vi ligger bare ett poeng bak Molde på tredjeplass i Tippeligaen. Vi skal også ut i kvartfinale i cupen mot Strømsgodset, og vinner vi den er vi i semifinalen, og da kan jo alt skje. Jeg kan godt tenke meg å avslutte karrieren i FK Haugesund med medalje i serien og cupfinale på Ullevål.

jan.inge.flaa@opdalingen.no

995 96 966